På slutten av 90-tallet fikk kunstner Torild Stray bruke en av de øverste etasjene i World Trade Center som atelier. Noen år seinere sto hun på gaten og så tårnene kollapse.
I et av tvillingtårnene hadde den bergenske kunstneren Torild Stray atelier i perioden 1997–1998. Fra 85. etasje tegnet Stray bildet «New York Metamorphosis», som viser utsikten av den store byen.
11. september 2001 sto hun på gaten i New York og så sin tidligere arbeidsplass forsvinne.
– Det var helt jævlig, og veldig skummelt, forteller Stray.
Samtidig hørte hun og folkene rundt henne på lokalradioen at det også foregikk noe i Washington, D.C.
– Da trodde jeg at jeg aldri skulle få se Europa igjen. Det føltes som begynnelsen på slutten.
– Nå er bildet kommet til et viktig museum
I mars i år kom «New York Metamorphosis» på plass hos 9/11-museet, en del av minnesmerket på Ground Zero i New York.
– Det var en lettelse da det ble innlemmet i utstillingen, forteller Stray.
Siden åpningen for seks år siden har museet hatt over ti millioner besøkende.
AVDUKING: Over 60 mennesker var invitert til avdukingen av «New York Metamorphosis», den fem meter lange og 160 cm høye kulltegningen Torild Stray lagde mens hun jobbet i en av de øverste etasjene på World Trade Center. Foto: Cathrine Wessel
Det var uaktuelt at bildet skulle havne i en privat samling, forklarer kunstneren.
– Det var flere som forsøkte å kjøpe bildet, men jeg ville ikke selge det. Jeg ville at det skulle henge på et offentlig sted, hvor folk kan se det. Det er på 9/11-museet det hører hjemme.
Avdukingen av det hjemvendte bildet vekket sterke følelser, forteller Stray.
– Det kom folk bort til meg under avdukingen og forklarte at de følte det var noe håpefullt i bildet.
Lager dokumentarfilm om bildet
Det er «New York Metamorphosis» hjemkomst som er tema i kortdokumentarfilmen Eivind Tolås i Flimmer Film har regi på.
– Jeg har valgt å kalle dokumentarfilmen «Return of a View». Selv om utsikten som bildet viser ikke finnes lengre, har bildet returnert til stedet det ble laget, forklarer Tolås.
At bildet blir tatt inn i 9/11-museet, istedenfor å havne i en privat samling, er viktig, mener regissøren.
NEW YORK: Regissør Eivind Tolås, fotograf Helen Tshudi og kunstner Torild Stray forbereder seg til opptak i New Yorks gater. Foto: Marianne Jacobsen
– Det blir en del av samlingen av ting som skal minne folk på det som skjedde den dagen. Når besøkende ser bildet i dag, er det vanskelig å lese det uten hendelsene 9. september 2001 i tankene, tror Tolås.
I dokumentarfilmen møter vi andre stemmer enn kun Strays, forklarer regissøren.
– Blant andre møter vi også kuratoren og konservatoren på museet i New York, som forteller om hvorfor det er viktig å få Torilds bilde til minnemuseet.
Innspillingen av dokumentaren er ferdig. Nå gjenstår bare klippingen, forteller Tolås.
Dokumentarfilmen vil bli tilgjengelig på Aftenpostens og Bergens Tidendes nettaviser i løpet av høsten.
Fra New Yorks skyline til Sandviken
Stray arbeidet som kunstner i New York i over 20 år. Hun kom dit som ung student, nysgjerrig på storbyen.
– Det var den byen jeg var mest nysgjerrig på. Berlin fristet meg ikke, og England virket for streit, forteller hun.
I 2013 tok hun med seg mann og datter og flyttet hjem til Bergen.
Nå har kunstneren atelier i et gammelt fabrikkbygg i Sandviken. Bygget tilhørte i sin tid bestikkprodusenten Norsk Stålpress. I dag brukes det av kunstnere, musikere og DJ-s.
KONTOR: Strays nye atelier i Sandviken er riktignok i øverste etasje, men mangler minst et par hundre høydemeter på hennes tidligere arbeidsrom i New Yorks skyline. Foto: Rune Sævig
Langs veggene henger store tegninger og malerier. Arbeidsdesken er full av skisser, bøker og malingsflekker. I et hjørne står en platespiller og spiller klassisk musikk. Midt oppi alt rotet står Stray med ermene brettet opp.
Hun forteller at det som ung kunstner i storbyen til tider var utfordrende økonomisk. Men det er bare en del av spillet.
– Det kan være et stressmoment, ikke alle takler det. Man har store forventninger til seg selv og arbeider under press. Det er ikke en selvfølge at man får umiddelbar uttelling.
– Bergen er en by hvor man kan få ting til å skje
Stray har opplevd verdensmetropolen og smeltedigelen New Yorks kunstmiljø fra innsiden. Og hun mener at selv om miljøet i Bergen er mindre, har byen likevel et levende kunstmiljø, med flere dyktige aktører.
– Flere internasjonale kunstnere kommer jevnlig til Bergen og holder utstillinger, underviser, kuraterer og bidrar til fruktbare samarbeid.
thDYBDE: – For meg er det viktig at bildene har dybde og tilstedeværelse, på den måten at de har mange lag og dimensjoner, farger, lys og mørke som kommer frem etter hvert når man blir bedre kjent med bildene, forklarer Stray. Foto: Rune Sævig
Selv har hun blant annet samarbeidet med en kurator fra New York her i Bergen, samt med performancekunstnere og gatekunstnere, forteller Stray.
Det er imidlertid ting Bergen som kunstby kan bli bedre på, mener hun.
– Bergen er en by hvor man kan få ting til å skje. Men det er fortsatt ting vi kunstnere savner i miljøet. Da tenker jeg på et bredere publikum og at folk engasjerer seg og ser de utstillingene som er her.
Stray mener også at kunstnere må være sterke, men samtidig ydmyke.
– Det er ingen selvfølge at folk skal oppdage oss som kunstnere, men viktigheten av at et publikum engasjerer seg er også grobunnen for et enda mer fruktbart kunstmiljø. Bergen har ikke nådd sitt fulle potensial som kunst- og kulturby ennå, sier hun.
Reiser ofte tilbake til New York
Siden hun etablerte seg som kunstner i New York, har hun hatt en rekke utstillinger i både New York og Norge.
Nå er hun aktuell med maleriet «Herstories IV» i galleriet hos New York Studio School. For selv om hun nå har base i Bergen, reiser hun ofte tilbake til USA.
– Jeg deltar fortsatt på utstillinger i New York hvert år. Det er viktig å opprettholde kontaktene, forklarer Stray.
Og hun føler seg heller ikke helt ferdig med å utforske nye byer.
– For eksempel føles plutselig Berlin mer interessant og fristende enn da jeg var yngre.
KUNST: Stray forklarer at kunsten blir til i møte med mennesker. – Kunst trenger mennesker, og mennesker trenger kunst, sier hun. Foto: Rune Sævig